Jinekomasti (erkekte meme büyümesi),erkek meme dokusunun normalden daha fazla büyüdüğü durumlara verilen isimdir. Jinekomasti nedir denildiğinde önce genellikle “iyi huylu, yani kanser değildir” demekteyiz. Ancak jinekomastiye sebep olan nadir kanser oluşumlarda vardır.
Jinekomasti meme ucunun altında lastiksi, sert bir kitle olarak başlar ve daha sonra meme bölgesine doğru yayılır. Genellikle göğsün her iki göğsü de etkiler. Sıklıkla farklı miktarlarda büyür, yani asimetriktir. Jinekomasti bazen tek taraflı olabilir. Büyüyen doku ağrılı veya hassas olabilir ve erkeklerin endişeli ve utanmış hissetmelerine neden olabilir.
Jinekomasti her yaşta veya kiloda gelişebilir, ancak hormonlarınız değişim döneminde genellikle ergenlik döneminde veya ileri yaşlarda ortaya çıkar.
Jinekomasti erkekler arasında çok yaygındır. Ergenlik döneminde, erkeklerin yarısından fazlası jinekomasti geliştirir ve bu genellikle yaşlandıkça küçülür. Daha sonraki yıllarda, erkeklerin yaklaşık üçte birinde jinekomasti görülecektir.
Jinekomasti, ergenlik ve yaşlanmanın yaygın ve normal bir parçası olmasına rağmen, duygusal sıkıntı ve sosyal sorunlara neden olabilir. Bazı insanlar göğüsleri hakkında utangaç veya endişeli hissederler ve gömleğini çıkarmayı içeren aktivitelerden veya belirli kıyafetleri giymekten kaçınırlar.
Jinekomasti nasıl tedavi edilir? konusunda daha fazla bilgi almak için, içeriği okumaya devam edebilir yada plastik cerrahınız ile konuşabilirsiniz.
Jinekomastinin birçok olası nedeni vardır. Bazen vücudun normal işleyişinin bir parçasıdır. hormonların yaşamın farklı evrelerinde değişmesi yaygındır. İlaç kullanımı da ilgili olabilir. Bazen başka bir durumun belirtisidir.
Ergenlik döneminde, testisler testosterondan daha fazla östrojen üretir ve bu da jinekomastiye yol açabilir. Genellikle bu tip jinekomasti kendi kendine geçer, ancak bazen daha uzun süre devam edebilir. Hayatın ilerleyen dönemlerinde vücudunuz daha az testosteron üretmeye başlar ve bu da meme dokusunun büyümesini teşvik edebilir.
Bazı ilaçlar vücudunuzdaki östrojen ve testosteron miktarını etkileyebilir. Bu ilaçlar arasında anabolik steroidler, kalp ilaçları, esrar ve alkolün yanı sıra depresyon, kalp, yüksek tansiyon, mide ülseri, antibiyotikler, kemoterapi ilaçları ve prostat kanseri ilaçları yer alır.
İlacı kullanmayı bırakırsanız, bu genellikle jinekomastinin kaybolmasına neden olur. Herhangi bir ilacı kesmeden önce daima doktorunuzla konuşmalısınız. Vücudunuzdaki östrojen/testosteron oranını etkileyerek jinekomastiye neden olan hastalıklar başlığı altında birçok farklı hastalık veya durum vardır. Bu durumlar oldukça nadirdir, ancak genetik sorunları, böbrek ve karaciğer hastalığı gibi kronik hastalıkları ve testis veya adrenal bezdeki tümörleri içerir.
Jinekomasti sebebe göre ilaçla veya ameliyatla tedavi edilebilir. Hangi tedavinin sizin için uygun olduğu jinekomastinizin altında yatan nedene ve kozmetik kaygılarınızın ne olduğuna bağlıdır. Jinekomasti için en iyi tedavi seçeneği, nedenine, süresine ve şiddetine ve ağrıya veya rahatsızlığa neden olup olmadığına bağlıdır.
Ergenlerde jinekomasti (Pubertal jinekomasti) genellikle kendi kendine geçtiğinden, başlangıçta tedavi genellikle önerilmez. Bunun yerine birkaç ay boyunca boyuttaki değişiklikleri izlemek önerilir. Çoğu durumda, pubertal jinekomasti bu süre içinde düzelir. Jinekomasti sebebi ile sosyal ortamlardan uzaklaşma, psikolojik sorunlar ortaya çıkıyor ise bir endokrinoloğun da izni ile bu Ergenlerde jinekomasti ameliyatı yapabilmekteyiz.
Ciddi hassasiyete veya utanmaya neden olan şiddetli jinekomastisi olan erkek çocuklar için tamoksifen veya raloksifen adı verilen kısa bir ilaç tedavisi önerilebilir. Bu ilaçlar östrojenin vücuttaki etkilerini bloke eder ve göğüslerin boyutunu bir miktar küçültebilir. Bununla birlikte, bu ilaçların hiçbiri jinekomasti tedavisi için Amerika Birleşik Devletleri'nde onaylanmamıştır. Riskler ve faydalar tam olarak araştırılmamış olması sebebi ile klinik uygulamalarımızda kullanmamaktayız.
Yetişkin erkeklerde jinekomasti altta yatan bir sağlık sorunu olmayan yetişkin erkeklerde ilaçla tedavi genellikle önerilmez. Bu erkeklerde, altta yatan durumu tedavi etmek veya sorunlu ilacı durdurmak genellikle jinekomastinin çözülmesini sağlar. Rahatsızlığa neden olan ve üç aydan uzun süren sebebi belli olmayan (idiyopatik jinekomasti) olan erkekler için kısa süreli (üç ila altı ay) tamoksifen veya raloksifen öneren klinikler olmak ile birlikte tercih ettiğimiz bir uygulama değildir. Jinekomasti sosyal anlamda kişiyi rahatsız ediyorsa bu erişkin erkeklerde jinekomasti ameliyatı cerrahi tedaviyi tercih ediyoruz. Nispeten kolay, kısa ve etkili bir ameliyat ile jinekomasti problemini ortadan kaldırabiliyoruz.
Prostat kanseri hastalarda jinekomasti, prostat kanseri için hormonal tedavinin yaygın bir komplikasyonudur (androjen yoksunluğu tedavisi veya antiandrojen monoterapisi). Bununla birlikte, tamoksifen ve radyasyon tedavisi dahil olmak üzere jinekomasti gelişimini önlemek için mevcut tedavi seçenekleri mevcuttur.
Adres:Muhsin Yazıcıoğlu Cad. No: 31/8 Çukurambar Çankaya Ankara
E-Posta:tarikmdgmail.com
bilgivaserlipo.com.tr